Ambulancevervoer is er in verschillende vormen. Hiernaast kan je zien welke vormen er zijn binnen de RAV Haaglanden.
Soorten vervoer
Er zijn verschillende vormen van Ambulancevervoer.
Vragen over Ambulancevervoer?
Neem contact met ons op!
Hoog complexe ambulance zorg
Laag & midden complex
Bij middencomplexe ambulancezorg kan er ook sprake zijn van een meeromvattende, complexere zorgvraag, die past bij het niveau dat een verpleegkundige kan bieden. Laag- en middencomplexe zorg wordt altijd door een ambulanceteam geboden, een chauffeur samen met een verzorgende of een verpleegkundige. Het gaat nooit om spoedeisende ambulancezorg.
Op een laag- en middencomplexe ambulance is ander gekwalificeerd personeel nodig dan op een zorgambulance of op een ALS-ambulance. ALS staat voor Advanced Life Support. RAV Haaglanden hoopt met het inzetten op dit vervoer te voorzien in de vervoersbehoefte van patienten die complexe niet-spoedzorg behoeven. Dit leidt tot een vermindering van de druk op de capaciteit voor de spoedeisende ambulancezorg. Om de verschillen tussen de soorten vervoer inzichtelijk te maken, is er een infographic ontwikkeld.
(Spoedarts) Rapid responder
Daarnaast is er ook de Spoedarts rapid responder (SPARR). Dit is een huisarts of spoedarts die namens de RAV werkt. De SPARR maakt integraal onderdeel uit van het totale aanbod van ambulancezorg van de RAV Haaglanden. De SPARR wordt gezien als voertuig onder de categorie hoogcomplex.
Het SPARR-team bestaat uit een spoedarts of huisarts en een ambulancechauffeur en rijdt in een snelle compacte visiteauto. Evenals een hoogcomplexe ambulance mag deze auto zich met zwaailicht en sirene door het verkeer bewegen. Daardoor kan een patiënt in nood snel bereikt worden. Het doel van de SPARR is laagdrempelige triage en behandeling door een (huis) arts aan huis. Ook wanneer de eigen huisarts niet altijd in de gelegenheid is om direct naar een patiënt toe te gaan of omdat de patiënt geen huisarts heeft.”
Ambulances voor besteld vervoer
Om in aanmerking te komen voor besteld ambulancevervoer dient de patiënt minimaal aan één van de onderstaande criteria te voldoen:
- de patiënt moet liggend vervoerd worden;
- de patiënt heeft tijdens het vervoer bewaking van vitale functies nodig;
- de patiënt heeft tijdens het vervoer interventies nodig;
- de patiënt heeft tijdens het transport psychische begeleiding nodig.